Cześć witam , przepis na tzw " space cookie " ciastka mocy .
Po pierwsze jedna z najważniejszych rzeczy to przygotowany szusz który uprzednio skruszyliśmy wrzucamy do piekarnika rozgrzanego na 110 C i trzymamy ok 30 min , kontrolując czy nic się nie przypala. Zachodzi wtedy proces "dekarboksylacji" czyli przemiana z THC do THC-A czyli porzadany ekekt.
Jak już mamy nasze konopie zdekarboksylowane , wrzucamy je do uprzenio roztopionego masła w moim przypadku 82 % / 250g . Poczym gotujemy ok 60/70 minut na małym ogniu tak aby nie dopuścić do zagotowania a tylko do lekkiego potrzymywania temperatury od czasu do czasu mieszając.
Gdy czas gotowania dobiegł końca czekamy dłuższą chwilę aby masło ostygło i odcedzamy je przez filtr do kawy lub rajstope do przygotowanego naczynia. Wkładamy do lodówki na godzine , dwie , po tym czasie możemy użyc naszego masła do wyrobu ciastek
Składniki potrzebne do zrobienia swoich pierwszych ciastek.
250g masła konopnego
50 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
1/2 szklanki wiórków kokosowych
20g gorzkiej czekolady w kawakłkach
Masło wyciągamy z lodówki czekamy aż zmięknie dodajemy ok 50g cukru całość rozcieramy na gładka masę , dodajemy jajko , makę , proszek do pieczenia , wiórki kokosowe , rozdrobniną czekolade. Mieszamy wszytsko razem do uzyskania jednolitej masy , formujemy nie za duże kulki z otrzymanego ciasta. Tak przygotwane kulki ciasta odkładamy na papierze do pieczenia ,blaszce i wkładamy do pierkarnika rozgrzanego na 150 C na ok 25 min . Po tym czasie wyciągamy gotowe ciastka czekamy aż ostygną i możemy sie cieczyć naszymi wypiekami.
Życzę smacznego.

Po pierwsze jedna z najważniejszych rzeczy to przygotowany szusz który uprzednio skruszyliśmy wrzucamy do piekarnika rozgrzanego na 110 C i trzymamy ok 30 min , kontrolując czy nic się nie przypala. Zachodzi wtedy proces "dekarboksylacji" czyli przemiana z THC do THC-A czyli porzadany ekekt.
Jak już mamy nasze konopie zdekarboksylowane , wrzucamy je do uprzenio roztopionego masła w moim przypadku 82 % / 250g . Poczym gotujemy ok 60/70 minut na małym ogniu tak aby nie dopuścić do zagotowania a tylko do lekkiego potrzymywania temperatury od czasu do czasu mieszając.
Gdy czas gotowania dobiegł końca czekamy dłuższą chwilę aby masło ostygło i odcedzamy je przez filtr do kawy lub rajstope do przygotowanego naczynia. Wkładamy do lodówki na godzine , dwie , po tym czasie możemy użyc naszego masła do wyrobu ciastek
Składniki potrzebne do zrobienia swoich pierwszych ciastek.
250g masła konopnego
50 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
1/2 szklanki wiórków kokosowych
20g gorzkiej czekolady w kawakłkach
Masło wyciągamy z lodówki czekamy aż zmięknie dodajemy ok 50g cukru całość rozcieramy na gładka masę , dodajemy jajko , makę , proszek do pieczenia , wiórki kokosowe , rozdrobniną czekolade. Mieszamy wszytsko razem do uzyskania jednolitej masy , formujemy nie za duże kulki z otrzymanego ciasta. Tak przygotwane kulki ciasta odkładamy na papierze do pieczenia ,blaszce i wkładamy do pierkarnika rozgrzanego na 150 C na ok 25 min . Po tym czasie wyciągamy gotowe ciastka czekamy aż ostygną i możemy sie cieczyć naszymi wypiekami.
Życzę smacznego.

Ostatnia edycja: