Witamy

Siemka Wam Pasjonaci , Jedna Pasja Jedna Miłość !

Grow namber TU.

SzNaps

Member
Member
Punkty
18
Yooo. Parametry boxa 1.4m²,
lampy tradycyjne na weg mh250, flo hps 600, z jakimś tandetnym odblysnikiem
Wyciąg coś chyba 1200m³/h
Mieszaki w ilości 3,

Medium używany light mix z dodatkami na czuja (orosoil, calmag, bactrex, orgatrex)
Doniczki 15l materialowe

Pacjenci:
Afghan kush od World of seeds - 3sztuki
Bruce Banner od Gnoma - 2 sztuki
Chemdog od Gnoma - 1sztuka

Nawozy jakie planuje zapodawać to pozostały orgatrex, calmag, biohumus od ekodarpol, bio pk od biotabs, tytanit jako dodatek do nawilżacza 😂

I teraz najważniejsze. Do boxa na zimne wpadła folia grzewcza na podczerwien 140w/m2. Z tego względu nie spodziewam się, że dojadę do końca że względu na słowo klucz "podczerwień". Ale jeśli nie spróbuję to się nie przekonam, ktoś musi robić błędy, żeby ludzkość szła do przodu😉

Założenia uprawowe:
- wykorzystać ziemię z poprzedniego grow
- nabierać doświadczenia w robieniu fajnego podłoża
- przetestowanie uprawy odmian sezonowych
- przetestowanie ogrzewania na podczerwień
- nauka nawożenia (wcześniej był biotabs, więc wiele robić nie musiałem)
- czas wega - do miesiąca.

Oczekiwania optymistyczne - zebrać trochę kwiatow

Oczekiwania realistyczne - kompost i oczekiwanie na powrót bocianów.

Foteczki w wolnym czasie będę zapodawał.

AVE

SzNaps

Member
Member
Punkty
18
A więc.

Zaczęło się niewinnie, od lekkiego relaksu
full

Lecz wszystko co dobre szybko się kończy i nadszedł czas przygotowań
full

Trwało to długo, ponieważ almanach pokazuje, że zima za pasem a więc i temperatury niskie.... trzeba im zaradzić.....
full

Ale stawiamy czoła przeciwnościom i zmierzamy do celu
full

Walka z czasem nabiera w tym momencie tępa
full

full

full

Iiiiii.....

.... prawie to mamy
full

Niebawem sztuczne światło zobaczą najwspanialsze rośliny jakie dane mi było dzierżyć w dłoniach
full

Do następnego, AVE !

SzNaps

Member
Member
Punkty
18
Taka historia.... Ktoś chce się z Wami przywitać :)

full

Wyszły wszystkie - chemdog ostatni więc zaczynamy odliczanie.

Z rana przy pomocy śrubokręta pomogłem afghanowi zrzucić skorupkę, bo się męczył niemiłosiernie, a że mam wprawę w operowaniu śrubokrętem to operacja się powiodła.

Leciutkie zraszanie od czasu do czasu im przeprowadzam, jest w pytę, niech sobie kilka dni posiedzą w małych doniczkach, przez weekend zacznę ogarniać duże.

A tu jeszcze bonus:

Przed Wami, prosto ze stajni SzNaps Seeds of Power

full

Wczoraj wrzucone do kielkowania na testy, co to będzie w ogóle. Bez moczenia, sam papier. Już tam coś zaczyna się dziać 😉

aktor

Administrator
Administrator
Punkty
33
Palę Chemdog-a od Gnoma już parę dni, zajebste jaranko , takie sativove niby, dobry wybór (y)(y)
Afghan kush ryder a od WOS miałem automat, mocny jak na afa, tylko mały plon, ale sezon to inna bajka.

Bobski Bobski

Member
Member
Punkty
43
Palę Chemdog-a od Gnoma już parę dni, zajebste jaranko , takie sativove niby, dobry wybór (y)(y)
Afghan kush ryder a od WOS miałem automat, mocny jak na afa, tylko mały plon, ale sezon to inna bajka.
Myślałem że wszystkie 'dogi' to indica dominant 🙃

SzNaps

Member
Member
Punkty
18
Upgrade boxa cd.

Zbliża się czas na przesiadkę w większe donice wkrótce. A w nich koleżanki pokażą swój potencjał. Będą delikatnie łaskotane przez grzybki i ruchane przez bakterie. Oł jeee.

Ale zanim do tego dojdzie to podłogówka wymaga rusztowania, w innym wypadku zrobił bym wywar z korzenia zamiast Susz z kwiatów :)
full

SzNaps

Member
Member
Punkty
18
full

Czy to ja jestem upośledzony tak bardzo, że psuje te rośliny? (żółty afghan, obok siostry się rozkręcają a ten od początku zjeb jest).

Może to pech redisa?
A może normą jest 30% pestek z wadą rozwojową? 😎

SzNaps

Member
Member
Punkty
18
Haaaj

Dzień 9.

Koleżanki zostały przesadzone w lepsze miejscówki, żeby mogły sięgnąć nieba :)

Czujecie ten riff ? Patrzcie
full

Robilo się im ciasno, część nadziemna biedna, za to dół piękny. Niech rosną dalej mocne i szczęśliwe

full

A tak prezentuje się w chwili obecnej:
full

Oraz jakiś problemik jak zwykle :
full

Spostrzeżenia:

- Jeden afghan od wyjścia strasznie opóźniony - dać mu szanse i zostawić czy nic z niego nie będzie ? czy za wczesnie oceniać i czekać ?

- mam 3 afghany, każdy inny, jeden stosunkowo dobrze rośnie, drugi ma tyły, a trzeci w ogóle zatrzymał się :)

- do nawilżacza lałem często wode prosto z kranu

- zauważyłem że liście dziwnie się marszczą i mam dwie opcje - albo chlor z nawilżacza albo ogrzewanie podczerwienią nie pasuje im

- braklo ziemi, zeby podsypać do góry doniczek, dokupie jakąś marketową, pewnie jeszcze trochę się wyciągną to będzie super uzupełnić

- Po przesadzeniu zostały potraktowane tytanitem, był akurat rozpuszczony więc im fukłem

- Jak podrosną chce je uciąć na Bena :)

- Może nie wszystkie, zobaczymy jak równo pójdą

- Mimo że Gnomy start miały troszkę gorszy, to nadrobiły szybciutko !

Coś dorzucicie od siebie ? coś zmienić, dodać, uzupełnić jakieś informacje ?

AVE !

Bobski Bobski

Member
Member
Punkty
43
Niektórzy gadajo że tylko woda destylowana/zdemineralizowana jest dobra dla nawilżaczy, bo coś sie dzieje złego z liśćmi...
Przykryj każda z nich kubeczkiem plastikowym przezroczystym to szybko nabiorą wigoru.
Może ziemia lipna... Ja używam all mix soil Biobizz i zawsze jest ok, czy to z pestki czy klony

Besti

Administrator
Administrator
Punkty
33
Ja bym ich kubeczkami nie przykrywał wiatrak ma na nie wiać lekko bo właśnie to je wzmacnia, nie można się z nimi obchodzić jak z jajkiem. Jeżeli ta ziemia jest cała tak wilgotna jak na gorze donicy to bym ich teraz dobrych kilka dni nie podlewał

SzNaps

Member
Member
Punkty
18
Ja bym ich kubeczkami nie przykrywał wiatrak ma na nie wiać lekko bo właśnie to je wzmacnia, nie można się z nimi obchodzić jak z jajkiem. Jeżeli ta ziemia jest cała tak wilgotna jak na gorze donicy to bym ich teraz dobrych kilka dni nie podlewał

Z góry jest mokrą na focie bo podlałem po brzegach, bo straszny wiór już był, ale podnosząc ją, czuć że nabita wodą fest....

Były przykryte doniczki więc może temu tak, boki puściły koło przykrycia a środek został mokry.

Póki się nie zrobi średnio lekka nie podlewam, ewentualnie lekko wierzchnią warstwę będę psiukal, mam nadzieję że materiałowe fajnie będą nadmiar wody wypuszczać 🙂

Niech korzony szukają sobie aż do dna w tym momencie.

Miałem może łyżeczkę mycotrex od biotabs, sypałem każdej po szczypcie dosłownie w dołek.

Niech się dzieje, AVE!

SzNaps

Member
Member
Punkty
18
I hopsa są.
Dzień 14.

Afghan kush - ten wysunięty na prawy dolny róg jest upośledzony, póki miejsce niech walczy.

Wszystkie lecą na czystej wodzie, ten gupol tylko dostał jakiś ukorzeniacz z Chin (bau-3, zawiera kwas naftylooctowy) co będzie to będzie.

full

Jak na 14 dni myślę, że dupy nie urywa, weg miał być stosunkowo krótki ale już widzę, że to się chyba nie uda. Chcę je uciąć na Bena, więc czekam na więcej pięter, później jeszcze chce im dać tydzień, dwa, żeby się zregenerowały.

Gdybym miał drugi box to z obciętych robił bym klony, ale nie mam. Jeśli ktoś ma pomysł, mogę mu wysłać 😂

AVE

SzNaps

Member
Member
Punkty
18
Gnomowy chemdog z filetowymi nutkami.

Mnie się podoba :)

full

Edit
8.12.2022

16/0/0

full

Dnia 15 podlane pierwszy raz od przesadzenia w docelowe. Wlane po 2l,ledwo wilgotno pod doniczka się zrobiło. Muszę od nowa nauczyć się podlewać w tym....

Kolejne będą co 2-3 dni, bo już wkładając palec czuć trochę wilgoci ale to dobre parę cm od góry, także przesycha szybko, co mnie w sumie cieszy 🙂

Zaświtał mi genialny pomysł, podłączyłem wyciąg pod sterownik, będzie pracował równo z lampami, co pozwoli mi trochę zadbać o temperaturę oraz podniesie wilgotność w nocy.
Mieszak śmiga cały czas.

Doliczylem się ze gnomy ruszają z 5 piętrem, wosy z 4. (po za jednym💩)

Lada dzień je ciachne na Bena (nad drugim piętrem - wliczam tego jednopalczastego również, bo jednak od nich też odchodzi odnoga, dobrze?)

To co ciachne to żeby nie marnować, spróbuję ukorzeniac, nauka w tym wypadku pójdzie w las pał. I wrzucę to to w jakieś doniczki gdzieś w boxa później, niech sobie rośnie dalej.

Chyba, że jakieś inne sugestie odnośnie treningów? Siatki nie posiadam, po za tym w mojej szafie było by źle podlewać bez wyciągania roślin, więc odpada.

Edit 2
Zapomnialem dodać, że podniosłem trochę lampę, żeby przerwy między piętrami się zrobiły lepsze, nie chce sałat....

Ostatnia edycja:

Bobski Bobski

Member
Member
Punkty
43
Poczekaj tydzień. Zadbaj o wysoką wilgotność i powies jakieś CO2. Ja bym tak zrobił, ale wiedzę mam 💩

SzNaps

Member
Member
Punkty
18
I jeeeeb z dzidy.

18/0/0

full

Wleciało podlewanie.
2l + na sztukę, materiałowe szybko przesychaja z boku a do tego od dołu grzeje grzałka.

Oczywiście podlewanie z biohumus uniwersalny + do ratowania roślin (muszę go zużyć 😂)

Nie widać póki co nic, żeby się coś działo niepokojącego, po za jednym liściem, ale to poobserwuje czy postępuje.

Do góry